Censuren af allofmp3.com

Fogedrettens godkendelse af censur – og det knæfald som internetudbydere på stribe har gjort derefter. Uanset om man mener, at det er lovligt, ulovligt, helt i orden eller ganske forkasteligt at downloade musik, der er købt på Allofmp3.com er censur af sitet helt ude af proportioner.

For hvad betyder det? Det betyder ikke, at jeg ikke ville kunne købe og downloade musik fra firmaet, hvis det var det jeg ville. Jeg ville fx. kunne benytte adressen alltunes.com. Herfra kan jeg med ganske få klik se hele kataloget fra allofmp3.com – og købe og downloade alt hvad jeg måtte ønske… En anden mulighed er at omgå spærringen – hvilket også kan gøres ganske let. Og bemærk venligst: Allofmp3.com er stadig ikke kendt ulovlig ved nogen retsinstans. Hverken en dansk eller en russisk (og hvis man vil have musik er der dusinvis af lignende Russisk-baserede sites som tilbyder lignende service – for slet ikke at tale om hvor nemt det er at dele og hente musik ved hjælp af eMule, Bittorrent eller andre fildelingsnetværk).

Den reelle konsekvens er, at jeg (på en forbindelse via cybercity) ikke længere kan læse hvad firmaet bag Allofmp3.com mener om legaliteten af deres service. Jeg nåede at kigge ind forbi siden før censuren trådte i kraft – og nåede at hente deres juridiske faq (pdf) inden Cybercity skar forbindelsen over. Er det lovligt at hoste dén? hmm… Fogedretten mener i hvert fald, at det er rimeligt at forhindre folk i at læse den – selvom det nok kunne være interessant for mange mennesker – de svært tavse politikere, blandt andet – at læse hvad ‘den anklagede’ mener om sagen, fx:

Isn’t it illegal to sell downloads without permission from the copyright owner? […]
No; in Russia it is legal to sell downloads without permission from the copyright owner […] As a matter of Russian legislation, the Russian Copyright Law Article 45(3) allows a non-profit organization like ROMS to include artists works for licensing to third parties without authorization from the artists (see the answer to Question 1, above). Russia has every right to pass laws that benefit its people as it sees fit, and not as the IFPI sees fit. […]

og

But didn’t a Danish court just block your service?
Yes. Again, we do not know if our service is legal in every other country […] We understand and support the move by the ISP Tele2 to appeal the lower court decision and hope their view prevails. However, if the Danish courts and government ultimately decide that such importation is illegal in their country, they are well within their rights as a nation state to decide what is and is not legal for their people. Although we do not agree with their stance, we absolutely support their national sovereignty […] and decisions to run their government in a manner of their own choosing. (Uforkortede versioner kan læses i pdf-versionen, som jeg har valgt at lægge op her på siden)

I følge pladebranchen og en dansk fogedretsafgørelse må du ikke læse den på allofmp3.com. Og det er det, der forarger mig. Jeg er ret så ligeglad med, om jeg må købe musik fra siden. Men det er uforståeligt, at pladebranchen – og ikke mindst musikerne, der om nogen burde være fortalere for retten til at ytre sig – mener, at censur er en rimelig foranstaltning for at imødegå den påståede ulovlighed. Og det er forkasteligt, at en dommer i en fogedret har ladet sig forføre af synspunktet. Og forstemmende, at en så godt som samlet dansk isp-branche har lagt sig på maven og effektueret censuren. Se fx artikel fra EDRI.

Pladebranchens – ikke mindst den amerikanskes – pres er så stort, at Allofmp3.com med tiden nok skal blive lukket. Det lader til, at den russiske regering allerede har lovet at forbyde site’t i forbindelse med forhandlinger om Ruslands optagelse i WTO. I følge historier på fx ArsTechnica og Slyck.com har Allofmp3.com i hvert fald gang i en charmeoffensiv over for amerikanerne.

3 tanker om “Censuren af allofmp3.com”

 1. jeg giver dig fuldstændig ret. og et andet problem er at der ikke er nogle af de “lovlige” musik butikker der kan tilbyde sådan en god service som allofmp3. hvis man ser på tdc musik så er musiken et forfærdeligt format ifølge mig.(det kan have noget at gøre med at jeg godt kan lide god lyd)
  jeg kan ikke andre steder end allofmp3 få mit musik i et format der lever op til mine forvendtninger når jeg har betalt for det.
  jeg ville selv personligt være lige glad med om prisen blev 8kr for et nummer bare jeg kunne vælge at får det i en ordenlig kvalitet og uden kopibeskyttelse.
  så jeg eventuelt kan få gang i min iPaq igen:)
  MVH
  Anders

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.