Google‘s motto er ‘Don’t be Evil‘. Og da Google startede var det nemt. Der var ét Evil Empire i computerverdenen; Microsoft – og vi var alle lykkelige over at der endelig kom nogen som så ud til at kunne udfordre dem.
Men Google voksede og voksede og i dag samler Google så mange oplysninger om os, at det kan være svært at bevare optimismen. De læser din mail (hvis du bruger gmail), de ved hvilke sites (med AdSense, som denne side (!)) du besøger – hvornår, de ved hvilke søgeord du bruger – og hvad du klikker på, når du har søgt. De ved hvor du bor (og har billeder af dig!), og hvis du giver dem lov ved Google også hvad du har liggende på din computer.
Nu er flertallet af danskerne tilsyneladende uhyggeligt ligeglade med at blive overvåget, men hvis man – som jeg – er gammel nok til at synes, at privatlivets fred er værdifuld, så er der ting, man kan gøre (fx lade være med at installere google’s toolbar og google desktop). Man kan også vælge at bruge et af de alternativer til Google-søgninger, der trods alt findes (Microsoft Live Search, Yahoo, Clusty for blot at nævne et par eksempler).
Men hvis man for alvor vil beskytte sig, så findes der flere muligheder for anonymiseret browsing. Tor-netværket fra Electronic Frontier Foundation virker i øjeblikket som det bedste bud på en stabil løsning.
Du kan også – som Politiken i dag anbefaler – bruge en anynomiseret proxy til Google som fx Blackdust.
Men før du gør det, skal du bare lige huske at overveje… Stoler du mere på folkene bag whitedust/blackdust end på folkene bag Google?
Will the real Big Brother please stand up?
p.s. udover EFF’s TOR-netværk kan Prosa og It-politisk Forening‘s CD til beskyttelse mod overvågning (Polippix) anbefales (kan bl.a. hentes som torrent)
http://www.google-watch.org/ !
Jeg finder din artikel ganske interessant og aktuel. Det er mig virkelig et spørgsmål hvorfor Google har valgt at udvikle sig i bedste Darth Vader stil. Det virker til at hver gang et firma får for stor magt, stiger den dem til hovedet og alle idealer glemmes.
Efter min mening vil denne udvikling forsætte med mindre at Google og de kommende firmaer, udlevere kilderkoderne og indtager en free og shareware stil.
Et tekstbogs eksempel på dette er Mozilla, der med eksempelvis Firefox har ladet det være op til deres brugere at skabe et program de stoler på.
– Lasse Bylov
Tak for rosen. Desværre er verden ikke sort-hvid: Mozilla tjener fx millioner af google-dollars på google-søgninger via Firefox’ søgefelt…
Med andre ord: Mozilla sælger convenience til brugerne, information om brugerne til Google og Google betaler en meget stor del af gildet…