Giv blod – bliv bloddonor

Jeg er bloddonor – og har været det siden jeg var en ca. 20 år gammel. Siden den gang har jeg givet blod nu i alt 34 gange. Den 34. gang var i dag – men det var en ganske anden oplevelse: Denne gang var det nemlig ikke en portion ‘fuldblod’ jeg skulle tappes for, men derimod en portion blodplader ved aferese – jeg tror nok den præcise betegnelse er tromboferese…

Proceduren tog en del længere tid end en almindelig tapning – en god times tid plus det løse – og det er en sær, sær fornemmelse at se sit blod blive hevet ind i en maskine, høre det blive centrifugeret og mærke det blive pumpet ind i venen igen – igen og igen i lidt over en time. Sært, næsten magisk, at centrifugeringen deler blodet op i dets forskellige komponenter og at man derfra er i stand til at tage lige præcis den del af blodet, som skal bruges. Sært, at resten af blodet – plus en smule citrat (stoffet, der forhindrer at blodet størkner – og navnet er vist bare en fancy måde at skrive citronsyre?) – ryger tilbage igen. Sært, at jeg i løbet af de fem kvarter fik hevet i alt små fire liter blod ud – og næsten samme mængde ind igen.

Men væsentligst af alt: Vildt, at jeg ved at bruge et par timer på en briks på Østerbro med en nål i armen fik mulighed for at hjælpe én person, som havde brug for lige netop min blod- og vævstype for at blive rask. Én person, som havde brug for den hjælp lige nu. Det er da for vildt! Så hvad venter du på? Meld dig med det samme: giv blod!

En tanke om “Giv blod – bliv bloddonor”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.