Farvel RUC?

…så kan de lære det: Gruppeprøver afskaffes “for at sikre alle studerende ret til at gå til individuel eksamen.”. Der er selvfølgelig mulighed for dispensation i særlige tilfælde: “Det er … vanskeligt at forestille sig studentereksamen i korsang, hvis ikke man må synge sammen til prøven.” (!).

Det er en af de mere absurde tiltag fra regeringens side – for at sikre retten til individuel eksamen må ingen længere gå til gruppeeksamen (altså bortset fra korsanger-eksamener…). Hvis dét forsøg på logik får en til at mindes en tidligere undervisningsministers berømte og berygtede udtalelse “hvad ingen kan lære skal ingen lære” er det ualmindeligt forståeligt.

Lige nu ved jeg ikke rigtig hvad jeg skal mene og skrive om den sag. Det forekommer mig at være så groteskt absurd, at jeg har svært ved at tage det helt alvorligt… Men mon ikke aftenens nyheder vil bringe lidt lys over sagen?

4 tanker om “Farvel RUC?”

 1. Hmm, som gammel RUC’er synes jeg et eller andet sted, det er et ok lovforslag. Ofte er jeg gået fra gruppeeksamen med fornemmelsen af at være blevet tørret – der er ALTID nogle stykker, der ikke siger et kvæk, og som heller ikke har lavet en daddel på projektet, som man eksamineres i, men af ren og skær hensynsbetændelse (eller dovenskab?) er det meget sjældent, at der gives individuelle karakterer, (jeg har i hvert fald aldrig oplevet det i min tid på RUC). Man bliver da glad for sit 11-tal, men man får sgu også lidt ondt i røven over, at de 2-4 dovne gruppemedlemmer får samme karakter. Der er ALT for mange på RUC, der bare glider igennem ved at lægge sig i slipstrømmen på de flittige / dygtige studerende. Jeg ville som arbejdsgiver tøve med ansætte en RUC’er, der ikke havde nogen individuelle karakterer, for man har ikke en ærlig chance for at vide, om vedkommende faktisk er i stand til at udføre et godt og selvstændigt stykke akademisk arbejde.

 2. Jeg forstår sådan set godt argumentet – og ville da heller ikke have noget som helst imod, at der fx blev indført et spredningskrav på individuel/gruppe-eksamen, så man (igen fx) ikke må have mere end en tredjedel gruppeeksamener. At forbyde dem helt mener jeg dog er helt hen i vejret – ikke mindst fordi gruppeeksamenerne giver de studerende nogle – også for erhvervslivet – dyrebare erfaringer med at arbejde i grupper.

  Samtidig er argumentationen i pressemeddelelsen alt andet lige til ren dumpekarakter. Den logiske følge af, at “alle skal have ret til at gå til individuel eksamen” er, at lovgive sådan at gruppeeksamener ikke må være obligatoriske – ikke at de skal gruppeeksamener forbydes.

 3. Nu skal Lene lige forstå, at det måske er et ret drastisk tiltag for at sikre, at vi ikke har medløbere på uddannelserne (der findes andre muligheder). Et andet forslag var måske at man lagde nogle tydelige og klare retningslinjer for hvordan forløbet for en gruppeeksamen skal foregå.
  Jeg studerer på Aalborg Universitet og har hidtil ikke oplevet at alle har fået samme karakter i de projekter jeg har været med i – af den simple grund at eksaminator og censor holder en ordentlig ordstyring og noterer sig, hvem der har talt meget og hvem der intet har sagt, for derefter at give dem, der har været kort ved ord mulighed for at vise deres sande kunnen senere. Det er simpelthen et spørgsmål om at RUC som du oplever det har været for ustruktureret og inkonsekvente mht til gruppeeksamener.
  Og undskyld mig, men hvad er det for en inkonsekvens der hersker blandt de studerende på RUC…? Havde det været mig var de hældt ud af gruppen for længe siden. Og 2-4 i en gruppe der ikke laver noget, hvor mange er man i sådan en gruppe? Det er da på ingen måde givtigt at være mere end 5 i en gruppe – har du så lavet en opgave til elleve alene?
  Få noget mere struktur (også på hvormange man må være i en gruppe)!
  Læs min blog: byggemandbob.blogspot.com

 4. Hej,

  Da jeg gik paa RUC NATBAS i 1994-1996 havde vi individuelle
  karakterer i den sidste gruppeeksamen (4. projekt). De andre
  projekter udloeste ikke karakterer. Muligheden har altsaa vaeret
  der hele tiden, og er ogsaa blevet benyttet. Jeg er klar tilhaenger
  af individuelle og flere karakterer; det er sommetider smertefuldt
  at skulle forklare deres fravaer i den moderne, globaliserede verden.

  Ioevrigt enig med Joakim: Hvis gruppen ikke fungerer er der et
  kollektivt ansvar der skal smitte af paa alle. Man kunne have
  ekskluderet de passive (den ret eksisterer). Team-work er RUCS
  store force, men det kraever mere kniv og mindre smoer.

  Kasper

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.