Hvad er terrorisme?

I en tid, hvor frygten for terror er bevæggrund for mangt et indgreb i vores personlige og kollektive frihedsrettigheder, er det væsentligt at holde sig for øje, at “terrorisme” ikke er et entydigt begreb – og slet ikke et begreb, som med på nogen som helst fornuftig måde afgrænser én slags vold (fx den slags vi fordømmer – og kalder ‘terrorisme’) fra en anden (som vi accepterer – og nogle ligefrem bifalder – fx luftbombardementer af byer og bydele, også kaldt ‘militære indgreb’).

I artiklen Terrorism: in search of the definite article (fra OpenDemocracy) skriver Charles Townshend om netop det problem, at manglen på en fælles definition gør det svært at forstå realiteterne bag ordet:

The absence of a shared international definition of one of the most toxic words in the political lexicon handicaps efforts to understand the reality behind the term

Med referencer til den engelske revolution, folkeforbundet og krigen mod terror efter 11. september 2001 beskriver han forsøgene på at nå til en fælles forståelse og fx også Englands stærkt ændrede holdning til både definition og bekæmpelse.

Den er et klart læsningen værd – og siden indeholder et væld af links til yderligere materialer om emnet.

2 tanker om “Hvad er terrorisme?”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.