Geneve-konventionerne – hvem skal overholde dem?

Kan vi kritisere Iran for at overtræde Geneve-konventionerne ved at offentligt at fremvise de engelske fanger? ‘Citizen Dane’ opsummerer problemet glimrende:

Gradbøjning af konventionerne efter egen forgodtbefindende samt tortur er forkert, den slags skal man holde snitterne fra. Om ikke af andre grunde så af den rent pragmatiske, som dette lille intermezzo så glimrende illustrerer – man mister slet og ret retten til sådan rigtig for alvor at være forarget over, at andre også bryder konventionerne. Hvilket i sidste ende kun kan komme ens egne soldater til skade. (The Citizen)

Jeg har lige set Michael Winterbottoms “The Road to Guantanamo” – og hvis bare en tredjedel – hvis bare en tiendedel – er sand, så har vi – fra krigsførende vestlige lande – tabt retten til at kalde os retfærdige. Tabt retten til at se os selv i øjnene. Og – som Citizen Dane skriver – tabt retten til at kritisere andre for at gøre det samme.

Meget af historien er fiktion og dramatisering. Men den ekstremt problematiske behandling af ‘Fjendtlige kombattanter’ er i årevis blevet påvist og påtalt af menneskerettighedsorganisationer. Og hvor er det dog trist, at Danmark ikke længere kan kritisere brud på Genevekonventionerne uden at måtte undskylde sin egen rolle i Guantanamo, ulovlige tilbageholdelser og tortur i Irak og Afghanistan. Skammeligt.

[UPDATE 31/3-07]Fandt lige en artikel (via) af Terry Jones fra The Guardian, som bidende ironiserer over emnet:

And as for compelling poor servicewoman Faye Turney to wear a black headscarf, and then allowing the picture to be posted around the world – have the Iranians no concept of civilised behaviour? For God’s sake, what’s wrong with putting a bag over her head? That’s what we do with the Muslims we capture: we put bags over their heads, so it’s hard to breathe. Then it’s perfectly acceptable to take photographs of them and circulate them to the press because the captives can’t be recognised and humiliated in the way these unfortunate British service people are.

[/UPDATE]

En tanke om “Geneve-konventionerne – hvem skal overholde dem?”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.