Dansk musik uden drm?

Kan det passe? Ovre på New Media Trends skriver Jon Lund at den danske musikdistributør (?) MBO har tænkt sig at følge i EMI’s fodspor og tilbyde musik-downloads uden drm (digital rights management; forkrøblede filer, der besværliggør visse former for brug af filerne). Hvis det er rigtigt, er det endnu et skridt i den rigtige retning!

(Jeg har ikke læst om det andre steder, men jeg har også været svært bagude med alting i et par uger. Hvis der er nogen, der har et link til mere info, så post det endelig i kommentarsporet!)

5 tanker om “Dansk musik uden drm?”

  1. Hej Jesper,

    Så du henviste til mig – her er den fulde pressemeddelelse jeg modtog onsdag 16.30 (den er sjovt nok ikke at finde på DBO’s egen hjemmeside):

    Pressemeddelelse:

    10.000 danske musiknumre frigives til MP3-download
    Masser af dansk musik bliver nu både nemmere at købe via internettet og lettere at afspille overalt i hjemmet, fordi musikken som noget nyt sælges i det populære filformat MP3. Fra slutningen af denne uge kan forbrugerne lovligt downloade musik i MP3-format fra de førende online-musikbutikker med en lang række danske kunstnere. MBO, den største samlede udgiver af dansk musik, går i front og udbyder nu sit musik katalog i MP3-format, bl. a. storsælgende navne som Alphabeat og Big Fat Snake.

    Tusindvis af danske musiknumre får nu lettere adgang hjem til forbrugerne og videre til alle højtalere og hovedtelefoner i boligens forskellige rum. Fra stereoanlæg og computer til musikmobiltelefon, bilradio og MP3-afspiller. Hidtil har vidt forskellige filformater besværliggjort internethandel og bremset musikkens udbredelse i hjemmet. Men Nordisk Film-selskabet MBO (Music Business Organisation) frigiver nu selskabets store musikkatalog i MP3-format, som modsat andre formater kan afspilles og flyttes mellem flere afspillere.

    Mere brugervenlighed
    – Vores målsætning med MP3-lanceringen er at give musikkunden den bedste, mest brugervenlige og fleksible musikoplevelse. Den største hindring for et øget digitalt musiksalg er, at kunden ikke får den brugeroplevelse, som kunden forventer. Det kommer MBO i møde ved salg af vores repertoire i MP3-format, udtaler Jesper Dahlgaard, Commercial Media Manager, som er ansvarlig for MBO Gruppens digitale aktiviteter i Skandinavien.

    Lanceringen af MBO’s repertoire sker i tæt samarbejde med de største danske udbydere af digital musik bl.a. TDC Musik, Bilka Musik, Musikhylden, Urban-Payload, CDon mfl.

    10.000 nye musiknumre på vej
    – Vi har tidligt besluttet at inddrage vores danske og skandinaviske digitale samarbejdspartnere i processen for at sikre en god platform og et stærkt afsæt for vores lancering, uddyber Jesper Dahlgaard.

    Pladeselskaberne tilknyttet MBO repræsenterer det største danske musikkatalog. MBO vil, ud over sit nuværende aktive katalog af musik, i løbet af de kommende seks måneder frigive mere end 10.000 numre med danske kunstnere, som ikke før har været tilgængelige til digital download.

    Øget salg i vente
    Søren Tvilsted fra TDC Musik er begejstret for MBO’s nye digitale strategi, da han fornemmer en efterspørgsel på mere enkle download-muligheder.
    – Der er ingen tvivl om, at det er den rigtige retning. Det er stadig nyt at hente musik på nettet, så jo færre ting for kunden at forholde sig til jo bedre. Ved at sælge MP3-filer fjerner man en stor del af kompleksiteten ved at købe downloads. Det vil helt sikkert få salget til at stige, vurderer Tvilsted.

    Et løft for digital download
    Henrik Pii Olesen fra Dansk Supermarked som driver Bilka Musik udtaler.
    – Jeg synes det er et godt initiativ. Det meste af den support vi har vedrører problemer med DRM. Vi håber at de øvrige store pladeselskaber kommer med på dette initiativ til gavn for markedet.
    Vi vil støtte det så godt, vi kan med den markedsføring, vi kører med og håber, at det kan medvirke til mere vækst, end det vi ser nu.

    Vandmærker skal forhindre piratkopiering
    Musik købt fra MBO i MP3-format indeholder Watermark-identificering, der betyder, at hver købt musikfil indeholder en unik kode. Hermed står det brugeren frit for at afspille sin musik på alle medier. Hvis ulovlig spredning eller udnyttelse af musikken finder sted, vil man altid kunne identificere personen, der originalt har købt musikken.

    FAKTA:
    MBO (Music Business Organisation) er den største samlede udgiver af dansk musik
    Pladeselskaberne tilknyttet MBO inkluderer:
    – Copenhagen Records: bl.a. Nephew, Niarn, Tim Christensen, Sanne Salomonsen, Johnny Deluxe, Kira & The Kindred Spirits, Bikstok Røgsystem, Cæcilie Norby, Rasmus Nøhr, Spleen United, Alphabeat
    – A:Larm Music: bl.a. Mikael Simpson, Tina Dickow, Mew, Trentemøller, BliGlad, Jens Unmack
    – CMC Entertainment: bl.a. Big Fat Snake, Poul Krebs, James Sampson, Simone, Jakob Sveistrup, Søs Fenger
    – RecArt Music: bl.a. Lars Lilholt, Lis Sørensen, Johnny Madsen, RunRig, Anne Dorte Michelsen
    – My Way Music: bl.a., DQ, Kandis, Wenche, Jørgen Olsen, Bamses Venner
    MBO selskaberne udgiver tilsammen mere end 1/3 af al dansk musik
    I Norge er MBO repræsenteret ved selskabet Music Business Norway, der bl.a. udgiver Susanne Sundfør & Malin, og i Sverige inkluderer MBO selskabet Roxy Recordings, der bl.a. udgiver Orup og The Ark.
    MBO er en del af Egmontdivisionen Nordisk Film
    DRM: Digital Rights Management er en teknologi, der gør rettighedshavere i stand til at kontrollere og administrere brugen af fx en musikfil.

    MP3: Et komprimeringsformat til lyd. MBO’s MP3-filer kan uden problemer benyttes på forskellige computere, afspillere og brændes på cd og er ikke afhængig af specifikke platforme (fx Microsoft og Apple).

    Digital Watermark: Et såkaldt digitalt vandmærke i musikfilen indeholder en unik kode, der betyder, at man til hver en tid kan identificere den oprindelige køber af det pågældende download i tilfælde af ulovlig viderekopiering.

    For yderligere information kontakt venligst:

    Commercial Media Manager

    Jesper Dahlgaard

    Jesper.dahlgaard@mbogroup.dk

    Tlf.: 99 340 700

  2. tak for infoen – det lader dog til, at ‘slutningen af ugen’ ikke er endnu – har lige besøgt TDCs og Bilkas musik-butikker. Begge steder er mp3-download enten endnu ikke muligt – eller gemt godt væk 😉

    [edit] – fandt den på tdc’s side… På Bilka var det eneste jeg fandt en metode til at omgå kopibeskyttelsen (!?!) 😉 [/edit]

  3. Ja, det er altsammen meget godt, jeg har netop fundet en hel del ældre danske sange på TDC og GUCCA, som jeg gerne ville KØBE og downloade, MEN ingen af de danske websider tillader mig at betale med andet end DANSKE kreditkort eller dankort. Jeg er pæredansk, men bor nu i USA (snart 15 år) og har naturligvis ikke danske betalingsmidler. Jeg savner mange af de gamle sange, men indtil nu er min eneste mulighed at få en dansker, som tilfældigvis har en sang jeg kan lide, til at sende mig en mp3 fil. Det er for dårligt at det er så umuligt at købe dansk når man bor i udlandet, og meget FRUSTRERENDE!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.